» T O E T J E S - R E C E P T E N

Wat is dit?

BORDER="0">

Maak je keus uit de volgende recepten:

  • vruchten met mascarpone
  • vruchtensorbet ijs
  • straciatella ijs
  • ommelet vesuvius
  • chocoladevla met cointreau
  • chocolademousse met koffielikeur
  • chocolade souffle
  • tiramisu
  • clafoutis in bladerdeeg
  • mango bavarois
  • aardbeien bavarois
  • dame blanche
  • marsala vla
  • truffels
  • bonbons met hazelnoot

    VRUCHTEN MET MASCARPONE

    Een heerlijk toetje, lekker snel klaar en zeer succesvol!!
    De balsamico azijn geeft een heerlijke smaak aan de vruchten.Voor 4 personen:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • snijplank met fruitmesje
  • ruime kom
  • eetlepel
  • zeef

    Boodschappen in huis halen:


  • 250 gram verse aardbeien
  • 1 ons bramen (evt diepvries)
  • 1 ons blauwe bessen (evt diepvries)
  • 1 ons frambozen (evt diepvries)
  • 250 gram mascarpone
  • balsamico azijn
  • 2 zakjes vanillesuiker

    Aan de slag:

    De diepvries vruchten op tijd ontdooien!
    De kroontjes van de aarbeien verwijderen en de aarbeien in de zeef even afspoelen onder de koude kraan.
    In de kom 1 eetlepel balsamico azijn doen samen met 3 eetlepels suiker. Dit even goed mengen.
    De aarbeien in vieren snijden en samen met de andere vruchten in de kom met de azijn doen.
    Gedurende een half uur de vruchten in de azijn laten staan.

    De vanille suiker door de mascarpone mixen.

    Schep op een bordje een ruime schep mascarpone en drapeer het fruit eromheen. Wat vruchtensap over de mascarpone schenken.Echt heel lekker!!
    Omhoog

    VRUCHTENSORBET IJS

    Ik maak dit met de ijsmachine want het resultaat is gewoon lekker snel klaar!!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • maatbeker
  • keukenweegschaal
  • pureerstaaf
  • zeef
  • ijsmachine
  • pannetje om water in te koken
  • aardappelsmesje
  • spatel en ijsschep

    Boodschappen in huis halen:


  • fruit naar keuze:
  • citroensorbet - 2 citroenen (sap 125 ml)
  • kiwisorbet - 6 kiwis (250 ml sap)
  • mangosorbet- 1 mango (250 ml sap)
  • aarbeiensorbet - bakje aardbeien 250 gram
  • fruit naar keuze - ongeveer 250 gram
  • suiker per portie 125 mgr

    Aan de slag:

    Maak een suikermolasse van water en suiker.
    Kook in een pannetje de suiker en eenzelfde hoeveelheid water gedurende 2 minuten en laat afkoelen.
    Je kunt dus een voorraad aan suikermolasse in je koelkast maken van 1/2 liter water en een pond suiker.

    Pureer het fruit en zeef het eventueel
    Doe bij een portie fruit 250 ml suikermolasse.
    Het fruitmengsel eventueel lekker koud laten worden in de koelkast voordat je het in de ijsmachine doet.
    Het is dan met 15 minuten in de ijsmachine klaar.

    Eventueel het ijs in een vorm doen en in de vriezer verder laten opstijven.
    Wanneer je verschillende soorten fruit klaar maakt kun je dit in een cakevorm laag voor laag doen en dan heb je een prachtig toetje.

    Wanneer je het ijs direkt wil eten zorg dan eventueel voor ijswavels.

    Indien je geen ijsmachine hebt, het mengsel in de metalen kom doen en in de vriezer plaatsen.
    Het mengsel ieder half uur even omroeren totdat het ijs de gewenste stevigheid heeft.
    Omhoog

    STRACCIATELLA IJS

    Dit tradiotionele ijsrecept is echt lekker en makkelijk om te maken. Met of zonder ijsmachine! Voor 4 personen.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • maatbeker
  • keukenweegschaal
  • metalen kom en mixer
  • pannetje om melk in te koken
  • keukenplank en hakmes
  • evt ijsmachine
  • spatel en ijsschep

    Boodschappen in huis halen:


  • volle melk (250 ml)
  • slagroom (250 ml)
  • suiker (1 ons)
  • reep pure chocolade (1 ons)
  • vanillesuiker (1 zakje)

    Aan de slag:

    Melk met suiker en vanillesuiker aan de kook brengen (voorzichtig)en zodra het opschuimt, de pan van het vuur halen en volledig af laten koelen.
    De slagroom stevig op kloppen en de chocolade in stukjes hakken.
    Slagroom en chocoladestukjes door de melk mengen (voorzichtig) en het mengsel in de ijsmachine doen.
    Volgens de beschrijving van je ijsmachine klaarmaken.
    Indien je geen ijsmachine hebt, het mengsel in de metalen kom doen en in de vriezer plaatsen.
    Het mengsel ieder half uur even omroeren totdat het ijs de gewenste stevigheid heeft.
    Omhoog

    OMMELET VESUVIUS

    Een feestelijk toetje! Wel groot en dus voor 8 personen minimaal.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenweegschaal
  • kom en mixer (om eiwitten in op te kloppen)
  • spatel en ijsschep

    Boodschappen in huis halen:


  • 1 open taartbodem (kant en klaar)
  • 2 pakken ijs (stroopwafelijs)
  • 6 eieren
  • 1 ons poedersuiker
  • likeur/vers fruit naar keuze

    Aan de slag:

    Het ijs op tijd uit de vriezer halen zodat het makkelijk te scheppen valt.
    Oven voorverwarmen tot 220 graden.
    Eieren splitsen en de eiwitten met de poedersuiker heel stijf opkloppen.
    Het ijs over de taartbodem verdelen, zodat er mooi bergje ontstaat. Eventueel naar keuze de bodem bedekken met fruit of besprenkelen met wat likeur (passend bij het ijs).
    Het eiwitschuim met een spatel over het ijs verdelen met hier en daar wat toeven.
    De ijstaart in de oven zetten en er zolang in laten staan totdat de toeven mooi bruin zijn.
    Direkt opdienen.

    Tip: ijs naar eigen keuze gebruiken en daar de likeur en eventueel fruit of chocoladesaus bij gebruiken.
    Je kunt het net zo lekker maken als je wilt!
    Omhoog

    CHOCOLADEVLA MET COINTREAU

    Erg lekker, niet voor kleine kinderen...

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenweegschaal
  • pan voor vla in te koken
  • kom om eierdooier op te kloppen
  • handmixer of garder
  • pollepel

    Boodschappen in huis halen:


  • 6 dl melk
  • 4 dl kookroom
  • 3 a 4 eieren
  • 1 ons suiker
  • 30 gram maizena
  • 50 gram cacao
  • 2 vanillestokjes
  • cointreau (klein flesje)
  • slagroom voor garnering

    Aan de slag:

    Kook de melk en room samen met de vanillestokjes gedurende een half uur. De eieren splitsen en de dooiers roeren met suiker, cacao en de maizena.
    Wat hete melk toevoegen, goed doorroeren en aan de pan met de melk toevoegen. Goed blijven roeren totdat de vla mooi gebonden is. De cointreau toevoegen, naar eigen smaak de hoeveelheid bepalen!!
    De vla af laten koelen en in in glazen uitschenken en opdienen met een mooie toef slagroom.

    Tip: garneer extra met wat losse stukjes sinaasappel of met gekaramamileerde sinaasappelschil (dunne schijfjes).
    Ook wat geraspte bittere chocolade erover is lekker.
    Omhoog

    CHOCOLADEMOUSSE MET KOFFIELIKEUR

    Bij het vla recept hoort natuurlijk ook de mousse!
    Je kunt de vla en mousse ook prima combineren tot een extra feestelijk toetje! Wanneer je liever geen koffielikeur gebruikt, dan koffie daarvoor in de plaats gebruiken.

    Wat heb je nodig in de keuken:


  • keukenweegschaal
  • kom om chocolade te smelten
  • kom om eierdooier op te kloppen
  • kom om eiwitten op te kloppen
  • handmixer of garder
  • pollepel

    Boodschappen in huis halen:


  • 175 gram pure chocolade
  • 4 grote eieren (splitsen)
  • poedersuiker (4 eetlepels)
  • koffielikeur (4 eetlepels)

    Aan de slag:

    De chocolade smelten en de likeur toevoegen.
    Het smelten van chocolade kan direkt op het vuur (laag vuur natuurlijk) maar ook aubainmarie (boven een pan met heet water). Het laatste verdient bij mij de voorkeur omdat de kans op aanbranden het minst is.

    De eierdooiers flink opkloppen met de poedersuiker totdat dit goed schuimig is. Doe hetzelfde met de eiwitten.
    Let op dat je je mixhaken schoon maakt van eierdooier voordat je gaat opkloppen met eiwit!!

    Voeg aan het eierdooierschuim de gesmolten chocolade en meng rustig door elkaar. Hierna het eiwitschuim er voorzichtig doorheen spatelen totdat alles goed doorelkaar is gemengd.

    Je kunt de mousse in een grote vorm laten opstijven maar ook in kleine vormpjes doen. Net wat je wilt.

    Tip: doe de mousse in een schaaltje en schenk daar wat chocoladevla overheen. Maak het feestelijk met toefjes slagroom en chocolade rasp.
    Omhoog

    CHOCOLADE SOUFFLÉ

    Na het vla - en mousserecept komt aansluitend de soufflé aan de beurt.

    Wat heb je nodig in de keuken:


  • keukenweegschaal
  • kom om chocolade te smelten
  • kom om eierdooier op te kloppen
  • kom om eiwitten op te kloppen
  • handmixer of garder
  • pollepel
  • kom om de soufflé in te maken
  • wat olijfolie om schaal in te vetten
  • eetlepel bloem
  • zeef om bloem te zeven

    Boodschappen in huis halen:


  • 120 gram pure chocolade
  • 4 grote eieren (splitsen)
  • poedersuiker (4 eetlepels)
  • room (50 ml)

    Aan de slag:

    Breek de chocolade in stukjes en voeg de room toe.
    Zet de kom gedurende 1 minuut in de magnetron (800 watt) en meng daarna de gesmolten chocolade door de room.

    Eieren splitsen.

    De eierdooiers flink opkloppen met de poedersuiker en de eetlepel meel (zeven boven de kom) tot dat dit goed schuimig is. Klop de eiwitten op tot flink stevig schuim.
    Let op dat je je mixhaken schoon maakt van eierdooier voordat je gaat opkloppen met eiwit!!

    Voeg aan de gesmolten chocolade het eierdooier - en eiwitschuim toe,meng alles rustig door elkaar.

    Het chocolademengsel in een ingevette vorm doen (ongeveer 1/3 moet overblijven voor het rijzen).

    Bak in voorverwarmde oven op ongeveer 180 graden gedurende ongeveer 20 minuten.

    De kunst van het soufflé maken is dat ie alle rust krijgt om te rijzen!! Dus niet de oven even open maken om te kijken hoe de soufflé eruit ziet!!

    Maak er een feestelijk toetje van door naast de schep soufflé een bolletje ijs, wat chocoladerasp en/of poedersuiker op te dienen.
    Omhoog

    TIRAMISU

    Tiramisu kan je op vele manieren maken.
    De ingredienten kunnen vervangen worden en zo kun je een eigen tiramisu maken.
    Dit is de mijne:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • 2 kommetje en keukenmixer
  • schenk kannetje
  • sterke koffie (75 ml)
  • lage schaal voor de tiramisu
  • rasp

    Boodschappen in huis halen:


  • pak Cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 eieren (geplitst)
  • ammaretto likeur (75 ml)
  • 75 gram bittere chocolade

    Aan de slag:

    Klop de eiwitten flink stijf en klop het eigeel schuimig op met de poedersuiker. Spatel eiwit, eigeel en mascarpone voorzichtig doorelkaar.
    Zet sterke koffie (bv 2 koffiepads voor 1 kopje) en doe dit in het schenkkannetje samen met de likeur.
    Verdeel de koekjes (kun je eventueel eerst wat grof fijner maken) in de schaal en schenk het koffie likeur mengen eroverheen. Hierover het mascarpone eiwit mengsel schenken.

    Rasp de chocolade reep (dit is best wel even een klusje) en verdeel de rasp over het mascarponemengsel.

    Laat de tiramisu een nachtje overstaan, dan is ie veel lekkerder. De koffie en likeur trekken dan goed in de koekjes en deze zijn dan ook niet meer zo hard.

    Tip: de ammaretto kan vervangen worden door zoete wijn (Marsala) en wanneer alcohol niet wenselijk gewoon creatief zijn en bv meer koffie gebruiken.
    Cantuccini kan ook natuurlijk vervangen worden door lange vinger.
    Omhoog


    CLAFOUTIS IN BLADERDEEG

    Clafoutis kun je maken van verse kersen of gewoon uit een pot (zonder pitten nemen). Bedenk dat wanneer je verse kersen neemt ze erg snel verkleuren en je ze snel moet verwerken. Het is een overgerecht en heerlijk om warm te eten met wat ijs erbij. Voor ongeveer 6 personen.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • kom voor beslag en garder of keukenmixer
  • quiche vorm
  • zeef
  • deegroller
  • wat zout
  • bloem (50 gram)
  • olie om de vorm in te vetten
  • suiker (ongeveer 3 eetlepels)


    Boodschappen in huis halen:


  • pot kersen (ongeveer 6 ons uitgelekt)
  • bladerdeeg (5 vellen nodig)
  • melk (1/2 liter)
  • 5 eieren
  • kirch (een flinke scheut)

    Aan de slag:

    Oven voorverwarmen tot 180 graden.

    Zeef de bloem in de kom, voeg snuf zout toe.
    Klop de eieren met de melk om en om erdoor.
    De kirsch toevoegen en goed doorkloppen.
    De kersen in de zeef laten uitlekken.

    De 5 plakken bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen met een deegroller tot een grote plak die in de quichevorm past.
    De deeglap in de ingevette quiche vorm leggen en de overhangende lapjes deeg afsnijden. De bodem inprikken met een vork.

    De uitgelekte kersen in de vorm doen, het beslag eroverheen gieten. Lekker met veel suiker bestrooien.
    Het gerecht in de oven ongeveer 45 minuten mooi bruin bakken. Warm serveren.

    Serveer met ijs en eventueel slagroom. Hoeft niet mag wel.
    Omhoog


    MANGO BAVAROIS

    Bavarios is makkelijk te maken en je kunt verschillende soorten vers fruit gebruiken. Mango is heerlijk maar moet wel van goede kwaliteit zijn. Een goede mango herken je aan een redelijk orange kleur, het vruchtvlees voelt zacht aan en ze moet naar mango ruiken. Kortom gerijpt fruit. Verder kan mango erg draderig zijn. Vraag de groeteman hiernaar.
    Het mangovlees moet makkelijk van de pit af te snijden zijn,
    Sappig en zoet van smaak!!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • 2 kommen voor beslag en keukenmixer
  • puddingvorm (1 1/2 liter)
  • kom en pureerstaaf (om het fruit te pureren)
  • bak om gelantine te weken
  • kopje om gelantine in op te lossen
  • suiker (2 ons)

    Boodschappen in huis halen:


  • 2 mango's (pond vruchtvlees nodig)
  • citroen (1/2 sap)
  • slagroom (1/2liter)
  • 2 eieren (eiwitten alleen gebruiken)
  • witte gelantine (20 gram)

    Aan de slag:

    De mango schoonmaken en ongeveer een pond vruchtvlees fijnmalen. De suiker en het citroensap aan het mangosap toevoegen en mixen.

    De gelantine in ruim water laten weken.
    De slagroom en de 2 eiwitten stijfkloppen.
    De gelantine uitknijpen. In een kop mangopuree doen en dit heet maken in de magnetron. De gelantine eraan toevoegen en op laten lossen. Dit toevoegen aan de rest van de mangopuree en goed roeren.

    De mangopuree laten staan en afkoelen totdat het wat lobbig begint te worden.
    De opgeklopte eiwitten en slagroom er rustig doorheen mengen. Alles in de puddingvorm doen en in de koelkast verder op laten stijven.

    Voor gebruik storten op een mooie schaal.
    De puddingvorm kun je het beste even in een bak warm water zetten, dan gaat het storten beter.

    Tip: wat extra mangopuree achter de hand houden en wanneer je de bavarois gestort hebt, de mangopuree eroverheen laten lopen.
    Omhoog


    AARDBEIEN BAVAROIS

    Zorg dat je lekker zoete aardbeien koopt voor deze bavarois. Een deel gebruik je om daar saus van te maken en over de gestorte bavarois te schenken. Dat maakt de bavarois extra feestelijk!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • 2 kommen voor beslag en keukenmixer
  • puddingvorm (1 1/2 liter)
  • kom en pureerstaaf (om het fruit te pureren)
  • bak om gelantine te weken
  • kopje om gelantine in op te lossen
  • suiker (2 ons)


    Boodschappen in huis halen:


  • pond aardbeien
  • citroen (1/2 sap)
  • slagroom (1/2liter)
  • 2 eieren (eiwitten alleen gebruiken)
  • 1 ons poedersuiker
  • witte gelantine (20 gram)

    Aan de slag:

    De aardbeien schoonmaken en ongeveer 1 ons apart houden.
    De aardbeien met de pureerstaaf fijnmaken, niet al te fijn, er mogen best nog wel wat grove stukken aarbei in zitten.
    De aardbeienmoes met de citroensap en suiker mengen.

    De slagroom en de 2 eiwitten stijfkloppen.

    De gelantine weken en uitknijpen en in een kopje met wat aardbeienmoes doen en dit heet maken in de magnetron.
    Roer dit goed door totdat de gelantine goed is opgelost en dan aan de rest van de aardbeienmoes toevoegen. Weer goed doorroeren. De aardbeienmoes laten staan en afkoelen totdat het wat lobbig begint te worden.
    De opgeklopte eiwitten en slagroom er rustig doorheen mengen. Alles in de puddingvorm doen en in de koelkast verder op laten stijven.

    Van de achtergebleven aardbeien de saus maken.
    De aardbeien heel fijn maken met de pureerstaaf en de poedersuiker eraan toevoegen.

    Wanneer de bavarois stevig is deze storten op een mooi bord en de aardbeiensaus eroverheen schenken.
    Eventueel garneren met wat slagroomtoefjes.
    Omhoog

    DAMEBLANCHE

    Een "altijd goed" toetje!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • ijsscheplepel
  • pannetje om chocolade te verwarmen
  • kom en mixer voor de slagroom
  • slagroomspuit met grove spuitmond

    Boodschappen in huis halen:

  • room schepijs
  • 150 gram bittere chocolade
  • 2 1/2 slagroom
  • chocolade sticks


    Aan de slag:
    Laat de chocolade smelten (het liefst aubainmarie) en voeg er een paar lepels slagroom aan toe zodat er een mooie chocoladesaus ontstaat. Goed roeren.
    De rest van de slagroom stijf kloppen.
    Schep het ijs in de kommetjes en spuit de slagroom in mooie toeven erop. Verdeel de warme chocoladesaus over de kommetjes en garneer met de chocolade stickjes.
    Omhoog

    MARSALA VLA

    Tijdens een Italië vakantie dit recept vergekregen.
    Ook wel zambaione genoemd. Voor 4 personen en direkt opdienen!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • kom en handmixer
  • pannetje waar de kom bovenop past (aubainmarie)
  • suiker (3 eetlepels)
  • dessertschaaltjes 4 stuks

    Boodschappen in huis halen:

  • eieren 6 stuks
  • Marsala droge wijn 1/2 glas (75 ml)


    Aan de slag:

    Vijf eieren splitsen. Het hele ei samen met de 5 eierdooiers en suiker goed door elkaar mixen in een kom.
    In het pannetje water aan de kook brengen en de kom met het mengsel erbovenop plaatsen.
    Met de handmixer het mengsel goed opkloppen totdat het licht schuimig is. De marsala nu langzaam toevoegen en goed blijven doorkloppen.
    Zodra de vla stevig en luchtig is over desertschaaltjes verdelen en direkt opdienen.
    Omhoog

    TRUFFELS

    Truffels maken en serveren bij de koffie na een heerlijk dineetje of zo maar bij de koffie!
    Kim Knoren leverde het volgende recept aan:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenweegschaal
  • keukenmixer
  • hoge kom
  • kom om de chocolade te warmen
  • pan om de kom op te zetten (aubainmarie)
  • eventueel voedselthermometer
  • 2 lepels
  • kommetje om cacao in te doen

    Boodschappen in huis halen:


  • boter (75 gram)
  • poedersuiker (75 gram)
  • vanillesuiker 1 zakje (1 zakje)
  • pure chocolade (200 gram)
  • cacao (om truffels in te rollen)

    Aan de slag:

    Alle ingrediënten afwegen en klaarzetten.
    De boter kloppen, deze moet zo wit mogelijk worden.
    Wanneer je dat met de mixer doet, zet hem dan op een lage stand. Hoe witter de boter, hoe meer lucht het heeft opgenomen en hoe zachter de binnenkant blijft.
    Vervolgens de poedersuiker en de vanille suiker door het botermengsel kloppen.
    De chocolade verhitten tot 40 graden en bij het botermengsel voegen. Dan (bijvoorbeeld met behulp van 2 lepels) mooie truffelvormen maken.
    Dit gaat 10 minuten de koelkast in.
    Daarna kun je de truffels door de cacao heen halen, en dan moeten ze weer 10 minuten de koelkast in, en dan zijn de truffels klaar om op te eten!
    Omhoog


    BONBONS MET HAZELNOOT

    Bonbons zelf maken is niet alleen lekker maar ook leuk om te doen. Kim Knoren leverde het volgende recept aan:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenweegschaal
  • eventueel voedselthermometer
  • hakmes en snijplank
  • snijplank met alumiumfolie afgedekt
  • schaal voor de chocolade etc
  • pan om water in te koken

    Boodschappen in huis halen:


  • poedersuiker (60 gram)
  • 100 gram hazelnoot
  • 50 gram poedersuiker
  • 240 gram pure chocolade , waarvan 100 gram bestemd is voor de afwerking. Weeg dit apart.

    Aan de slag:

    Alle ingrediënten afwegen en klaarzetten.
    Een pan met water opzetten.
    De hazelnoten zeer fijn hakken en bij de poedersuiker voegen. Ongeveer 90 gram van de chocolade in de schaal boven op de pan met kokend water verhitten tot 40 graden (aubainmarie).
    Vervolgens de rest (55 gram)van de chocolade erbij voegen om de chocolade weer terug te koelen tot ongeveer 32 graden. Dit mengel beetje bij beetje bij de poedersuiker/hazelnoot mengsel voegen.
    Dit mengsel vervolgens gieten op een plankje ( waar aluminiumfolie opligt) en plat maken. Je kan al met een mes kleine vierkantjes voor snijden.
    Dit gaat 10 minuten de koelkast in.
    Daarna kleine vierkantjes snijden. Verhit de overige 100 gram pure chocolade weer tot 40 graden.
    Dompel de hazelnootbonbons in de warme chocolade. Zet de bonbons vervolgens weer 10 minuten in de koelkast, en klaar!
    Omhoog




    [ terug... ]Omhoog


  • Maak vrienden

    Twitter

    Weet wat je eet

    100% Pure Wagyu

    Gratis website maken


    Copyright 2002-2019