» B A N K E T - R E C E P T E N

Wat is dit?



Maak je keus uit de volgende recepten:
  • cake met chocolade
  • paasbrood met spijs
  • amandelspijs
  • appeltaart
  • amandelflap
  • oliebollen
  • appelflappen
  • appelbeignets

    CAKE MET CHOCOLADE

    Makkelijke cake!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • kleine cakevorm
  • hoge kom met deegmixer
  • zeef
  • rasp voor citroen
  • zout

    Boodschappen in huis halen:


  • witte bloem (150 gram)
  • margarine of boter (150 gram)
  • fijne suiker (150 gram)
  • 3 verse eieren
  • vanillesuiker (1 zakje)
  • citroen (schilrasp)
  • bakpoeder (1 theelepel)
  • reep bittere chocolade (75 gram)
  • 1 ons rozijnen

    Aan de slag:
    Alle ingrediŽnten moeten op kamertemperatuur zijn!
    De oven alvast aanzetten op 160 graden.
    In de hoge kom de boter en de suiker romig roeren.
    De eieren een voor een toevoegen (eerst in kom breken zodat er geen eierschaal in de cake komt) en goed doormixen met de boter en suiker.
    De citroenschil raspen en 2 theelepels aan het beslag toevoegen.
    De bloem zeven met het bakpoeder en voorzichtig door het beslag mengen. Let op niet te lang, anders wordt de cake niet luchtig.
    De cakevorm insmeren met wat boter en bestuiven met wat bloem. Het cake beslag in de vorm doen.
    De reep in kleine stukjes hakken en dit voorzichtig door het beslag roeren.

    De cake in het midden van de oven gedurende 1 1/4 uur op 160 graden bakken.
    Let op: nooit de oven openen tijdens het bakken omdat dan de cake in elkaar zal zakken!!
    Omhoog

    PAASBROOD MET SPIJS

    De paasdagen komen er aan en dit is het lekkerste paasbrood dat ik ken. Voor de vulling met amandelspijs kun je kant en klaar gebruiken maar ook je zelfgemaakte spijs. Zie daarvoor het volgende recept.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • bakplaat
  • hoge kom met deeghaakmixer (of op de hand kneden)
  • theedoek (om deeg af te dekken)
  • rasp voor citroen
  • zout (1 theelepel)
  • wat roomboter
  • scheut rum

    Boodschappen in huis halen:


  • 3 ons bloem
  • 1 ons boter
  • 2 eieren
  • 1 1/2 dl melk
  • 1 ons suiker
  • 20 gram gist
  • 1 ons fijngehakte amandelen
  • 1 ons krenten
  • 1 ons rozijnen
  • 50 gram sucade
  • 1 citroen (1/2 schil geraspt)
  • poedersuiker

    Aan de slag:
    De bloem, zachte boter, melk, gist, suiker, de eieren, geraspte citroenschil en het zout goed doorelkaar kneden.
    Wanneer je dit op de hand doet, kneed dan net zo lang tot het deeg zacht en soepel is. Gebruik dan wat bloem op je aanrecht.
    Laat het deeg rijzen in een kom afgedekt met een natte handdoek (neem hier minimaal een uur voor).
    Voeg na het rijzen de overige ingredienten toe en kneed alles goed door.
    Het deeg goed uitkneden tot een ovale lap en dan dubbelvouwen met de spijs ertussen. Let op dat de flap bovenop wat kleiner is.
    Leg het deeg op de bakplaat (ingevet) en laat het in de oven opnieuw rijzen (3/4 tot 1 uur).

    Bak het brood hierna vrij heet (200 - 250 graden)voor ongeveer 45 minuten. Het brood moet bruin zijn en hol klinken wanneer je erop tikt.

    Smelt wat boter en vermeng dit met een flinke scheut rum.
    Neem het uit de oven en bestrijk het terwijl het nog heet is met gesmolten boter en rum, bestrooi dan flink met poedersuiker. Herhaal dit een paar keer totdat er een goede korst van suiker en rum op het brood zit.
    Omhoog

    AMANDELSPIJS

    Amandelspijs maken is even een klusje maar wel erg lekker.
    De spijs kan een week van te voren klaargemaakt worden en wordt daarmee ook lekkerder.
    Ook geschikt om als vulling bij amandelflap te gebruiken of wanneer je gevulde koek of een kerstkrans maakt.
    Wat heb je nodig in de keuken:

  • pannetje om amadelen op te koken
  • keukenapperatuur om amandelen fijn te malen
  • kom voor alle ingredienten
  • fijne rasp
  • 1 lepel water

    Boodschappen in huis halen:


  • 150 gram amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 citroen (1/2 schil geraspt)

    Aan de slag:
    De amandelen even opkoken, ze daarna pellen en afdrogen.
    De amandelen fijn malen en de suiker, ei, water en citroenrasp toevoegen. De goeddoorknede bal van maken en in een afgesloten bakje (of folie) in de koelkast bewaren.
    Omhoog


    APPELTAART

    De ene appeltaart is de andere niet en persoonlijke voorkeuren staan hierbij centraal. De een lust geen rozijnen of krenten en de ander weer juist wel.
    Ik maak al jaren deze variatie en is altijd een succes!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • bakvorm
  • kom om deeg te maken
  • pan om appels in te voorkoken
  • hakmes voor de walnoten
  • kommetje met lepel om suikerglazuur te maken
  • citroenpers
  • deegroller
  • kaneel
  • keukenpapier
  • wat vet voor bakvorm
  • zout
  • water

    Boodschappen in huis halen:


  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram bastersuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 75 gram witte suiker
  • 50 gram walnoten
  • 1 ei (dooier)
  • 1 citroen

    Aan de slag:
    Maak van de bloem, boter, eigeel en basterdsuiker een soepel deeg.
    Schil de appels en snijdt ze in mooie partjes.
    Kook in een pan met wat water en witte suiker de appelpartjes even op (zodat ze niet uit elkaar vallen tot moes). Leg de partjes even op keukenpapier te drogen of dep ze af.
    Hak de walnoten tot kleine stukjes.

    Verdeel het deeg in 2 delen. Rol ieder deel uit tot een ronde plak en snijdt de maat uit van de bakvorm.
    Het deeg wat dan overblijft rol je opnieuw uit en maak daar de zijwanden van voor de bakvorm.

    Vul de ingevette bakvorm met deeg op de bodem en zijkanten.
    Leg hier de appels netjes op en verdeel de noten erdoor en bestrooi flink met kaneel.
    Leg de tweede lap deeg er netjes helemaal overheen.

    Bak de taart in de oven op 180 - 200 graden tot ze gaar is en mooi bruin ziet.

    Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg hier wat citroensap aan toe (niet te veel) en wat water, steeds zoveel totdat je een mooi zacht suikerglazuur hebt.
    Bestrijk de taart hiermee voordat ze afgekoeld is.

    Het suikerglazuur kun je ook met wat likeur aanmaken als je dat lekker vindt (bv Grand Marnier)
    Omhoog


    AMANDELFLAP

    Een makkelijk te maken flap gevuld met amandelspijs, zelf gemaakt of kant en klare spijs. Lekker bij de koffie.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • fijne rasp
  • suiker
  • beetje melk

    Boodschappen in huis halen:


  • bladerdeeg (1 per persoon)
  • geschaafde amandelen
  • 1 eigeel
  • 1 citroen

    Aan de slag:
    Bladerdeegvellen klaarleggen en per vel een ruime eetlepel spijs opscheppen. Wat citroenrasp erover en wat geschaafde amandelen. De deegvellen diagonaal vouwen en de randen wat natmaken met water zodat de randen beter op elkaar kleven.
    Het eigeel opkloppen met wat melk en de flappen bestrijken met het eigeel en hierover weer wat geschaafde amandelen met wat suiker strooien.
    Bak in de oven op 180 - 200 graden totdat ze mooi bruin zien.
    Omhoog

    OLIEBOLLEN

    Dit recept is een basisrecept voor oliebollen.
    Met de inhoud kun je variŽren, wel of geen rozijnen.
    De zwaarder de inhoud, de meer gist je gebruiken moet.
    Voor oliebollen zonder vulling is in principe 2% van de hoeveelheid aan gist voldoende.
    Je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Wanneer je dan veel vullling gebruikt, kan de oliebol minder luchtig worden.

    Het gistdeeg wordt met een hoeveelheid vocht aangemaakt waardoor er een soepel deeg kan ontstaan.
    Er wordt melk gebruikt, maar je kunt ook bijvoorbeeld een ei gebruiken of/en bier. De hoeveelheid vocht moet hetzelfde blijven. Let hierop indien je de samenstelling van het vocht veranderd.

    Voor het gistdeeg moet je wat meer tijd uitrekken, je moet het deegbeslag de kans geven mooi te laten rijzen ( 2 Š 3 uur).

    Het bakken van oliebollen kan je in de frituurpan doen of in de oven (200 - 250 graden)
    De oliebol is gaar wanneer de bal hol klinkt wanneer je er op klopt.

    Oliebollen laten uitdampen op een rooster.

    Dit recept is voor ongeveer 30 oliebollen en is een gistdeegrecept (dus op tijd maken):

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • grote kom en theedoek (voor over de kom)
  • lepel voor mengen, of mixer met deeghaak
  • zout (1 1/2 theelepel)
  • frituurpan met nieuw vet

    Boodschappen in huis halen:


  • 500 gram bloem
  • 5 dl melk
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram sucade
  • 25 gram gist]
  • 3 zure appels
  • poedersuiker
  • olie voor frituurpan

    Aan de slag:

    Van de bloem, melk (of bier/ei), gist en het zout een soepel beslag maken. Dit laten rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek. Op een warme plaats laten rijzen!
    Zodra het beslag mooi gerezen is, de vulling toevoegen en voorzichtig doorroeren (appels in kleine stukjes).
    Te grote stukjes appel kunnen teveel uitzakken en gaan aan de buitenkant van de oliebol zitten. De oliebol is dan als het ware "lek" en wordt dan vetter enzo.

    Zorg dat de oven of het frituurvet heet is.

    Met een ijslepel of 2 lepels bolletjes beslag uit het beslag scheppen en deze in het hete frituurvet gaar bakken (of in de oven). Wanneer je de lepels even in het vet dompelt, dan glijdt het beslag makkelijker van de lepels.

    De bollen gaar bakken en eventueel keren in het vet zodat beide kanten mooi bruin worden. Duur van het bakken is ongeveer 6 minuten.

    Wanneer ze wat afgekoelt zijn bestrooien met poedersuiker.

    Succes met oliebollen bakken!!
    Omhoog

    APPELFLAPPEN

    Persoonlijk vind ik appelflappen lekkerder.
    Maar het is ook wel weer een klus om ze zelf te maken.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • kom voor het deeg en deeghaak
  • zout (3 gram ongeveer)
  • 1 1/2 dl water
  • 25 gram suiker
  • kaneel
  • deegroller
  • ronde vorm om deegflapjes uit te steken (10 cm)
  • ingevette plaat voor in de oven

    Boodschappen in huis halen:


  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 2 zure appels
  • 15 gram rozijnen
  • 1 ei (eigeel met wat water verdund)
  • poedersuiker

    Aan de slag:

    De boter in hele kleine stukjes verdelen en door het meel mengen met het zout en water. Het deeg met de deegroller op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen. De flap deeg weer in vieren opvouwen en opnieuw uitrollen.
    Dit een paar keer herhalen. Het deeg mag je een dag in de koelkast wegzetten om te rusten en dan pas gebruiken (hoeft niet).
    De appelvulling maken: appelstukjes of schijven met suiker en kaneel mengen.
    Met de ronde vorm het deeg uitsteken en op de rondjes deeg de appelvulling leggen. Afdekken met weer een rondje deeg en de randen met wat water aan elkaar lijmen.
    Met het eigeel de flappen bestrijken.
    De appelflappen in een hete oven bakken totdat ze mooi bruin zien.

    De appelflappen op een rooster laten afkoelen en met poedersuiker bestrooien.
    Omhoog

    APPELBEIGNETS

    Met dit recept moet je meteen aan het frituren dus zet de frituurpan gelijk maar aan.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • kom voor het beslag en pollepel
  • zout (2 gram ongeveer)
  • 1/2 flesje bier
  • 125 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • appelboor

    Boodschappen in huis halen:


  • 2 zure appels
  • poedersuiker

    Aan de slag:

    De appels boren, schillen en wassen in en 1/2 cm dikke schijven snijden. De schijven met suiker en kaneel bestrooien en dit een half uurtje laten staan.
    Zet het frituurvet over 15 minuten aan.
    Het beslag maken: de bloem, het bier en zout tot een mooi beslag roeren.
    Een appelschijf tegelijk klaar maken. Appelschijf door het beslag halen en direkt frituren, enzovoort.
    De appelbeignets op keukenpapier laten uitlekken en bestrooien met suikerpoeder voor het serveren.
    Omhoog


    [ terug... ]Omhoog


  • Maak vrienden

    Twitter

    Weet wat je eet

    100% Pure Wagyu

    Gratis website maken


    Copyright 2002-2019