» B R O O D - R E C E P T E N

Wat is dit?




Brood bakken is heerlijk om zelf te doen.
Ik gebruik eerlijke meelsoorten, zonder bewerkingen enzo. Je zult hiervoor meestal naar een speciaalzaak of naar de meelmolen moeten gaan.


Maak je keus uit de volgende recepten:

  • Italiaanse bol
  • Melk witbrood
  • Krentenbrood
  • Appeltjesnotenbrood
  • Bruinbrood
  • Mueslibrood
  • Stokbrood

    ITALIAANSE BOL

    Een heerlijk brood, ook bij soep als stokbrood te maken.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • bakblik
  • maatbeker 175 ml warm water
  • kommetje voor gist op te lossen
  • 6 gram zout
  • 10 ml olijfolie/arachide olie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 4 ons wit meel
  • 50 gram pijnboompitten (25 gram door meel, rest erop)
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels gedroogde zontomaten fijngesneden
  • 30 gram Permazaanse kaas
  • 8 gram droge gist
  • 1 ei (opgeklopt)

    Aan de slag:
    Meet 175 ml warm water af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 8 gram gist en ongeveer 1 dl warm water met een schepje suiker.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine 4 ons wit meel doen. In het midden een kommetje maken en hierin 10 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van het water meteen rustig aan het meel toevoegen.
    De pijnboompitten, oregano, zontomaten en kaas goed door het deeg meekneden.
    Na 5 minuten kneden de kom liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg is nu klaar om in de vorm of als bol op de plaat afgebakken te worden.
    Ik laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat ik het in de oven afbak.
    Voor de garnering op de bol de pijnboompitten doen. Klop dat een ei op en betrijk het brood daarmee. Rol het deeg door de pitten en bestrijk nogmaals met opgeklopt eiwit. Zo blijven de pitten goed op het deeg zitten.

    In de oven afbakken in ongeveer 45 minuten.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog

    MELK WITBROOD

    Het lekkerste witbrood dat er is!!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • grote broodbak vorm
  • maatbeker 3,5 dl warme melk
  • kommetje voor gist op te lossen
  • 12 gram zout
  • 20 ml olijfolie/arachide olie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 8 ons tarwebloem (kwaliteit van de meelmolen)
  • 14 gram droge gist

    Aan de slag:
    Meet 3 1/2 dl warm melk af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 14 gram gist en ongeveer 1 dl warm water met een schepje suiker.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine het meel doen. In het midden een kommetje maken en hierin 20 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van de melk meteen rustig aan het meel toevoegen.
    Het deeg moet nu soepel zijn en niet nat aanvoelen.
    Eventueel wat melk voorzichtig toevoegen. De ene meelsoort heeft meer water nodig dan de anderen.
    Na 5 minuten kneden de kom met het deeg liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg is nu klaar om in de vorm afgebakken te worden.
    Ik laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat ik het in de oven afbak.

    In de oven afbakken in ongeveer 45 minuten.
    Na 40 minuten het brood bestrijken met melk voor een glanzend effect, hierna nog 5 minuten verder bakken.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog

    KRENTENBROOD



    Neem ongeveer 3 uur de tijd voor je een kant en klaar brood hebt.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • kleine broodbak vorm
  • maatbeker 1,75 dl warm water
  • kommetje voor gist op te lossen
  • zeef
  • 6 gram zout
  • 10 ml olijfolie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 4 ons wit meel
  • 1 ons krenten
  • 50 gram rozijnen
  • zakje notenmix (90 gram ongeveer)
  • 8 gram droge gist

    Aan de slag:
    De krenten en rozijnen ongeveer 10 minuten in warm water laten wellen/weken. Daarna in de zeef uit laten lekken.
    Meet 175 ml warm water af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 8 gram gist en ongeveer 1 dl warm water met een schepje suiker.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine 4 ons wit meel doen. In het midden een kommetje maken en hierin 10 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van het water meteen rustig aan het meel toevoegen.
    De krenten, rozijnen en noten goed door het deeg meekneden
    Na 5 minuten kneden de kom liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg is nu klaar om in de vorm of als bol op de plaat afgebakken te worden.
    Ik laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat ik het in de oven afbak.

    In de oven afbakken in ongeveer 45 minuten.
    Na 40 minuten het brood bestrijken met melk voor een glanzend effect, hierna nog 5 minuten verder bakken.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog

    APPELTJESNOTENBROOD

    Neem ongeveer 3 uur de tijd voor je een kant en klaar brood hebt.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • kleine broodbakvorm
  • zeef
  • maatbeker 1,75 dl warm water
  • kommetje voor gist op te lossen
  • 6 gram zout
  • 10 ml olijfolie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 4 ons wit meel
  • 150 gram gedroogde appeltjes
  • zakje notenmix (90 gram ongeveer)
  • 8 gram droge gist

    Aan de slag:
    De appeltjes klein hakken en ongeveer 10 minuten in warm water laten wellen/weken. Daarna uit laten lekken in een zeef.
    Meet 175 ml warm water af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 8 gram gist en ongeveer 1 dl warm water met een schepje suiker.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine 4 ons wit meel doen. In het midden een kommetje maken en hierin 10 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van het water meteen rustig aan het meel toevoegen.
    De gehakte stukjes appel en noten goed door het deeg meekneden.Na 5 minuten kneden de kom liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg is nu klaar om in de vorm of als bol op de plaat afgebakken te worden.
    Ik laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat ik het in de oven afbak.
    In de oven afbakken in ongeveer 45 minuten.
    Na 40 minuten het brood bestrijken met melk voor een glanzend effect, hierna nog 5 minuten verder bakken.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog

    BRUINBROOD



    Neem ongeveer 3 uur de tijd voor je een kant en klaar brood hebt.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • grote broodbak vorm
  • maatbeker 3,5 dl warm water
  • kommetje voor gist op te lossen
  • 12 gram zout
  • 20 ml olijfolie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 4 ons bruin meel naar keuze
  • 4 ons wit meel
  • 14 gram droge gist

    Aan de slag:
    Meet 3 1/2 dl warm water af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 14 gram gist en ongeveer 1 dl warm water met een schepje suiker.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine 4 ons bruin en 4 ons wit meel mixen. In het midden een kommetje maken en hierin 20 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van het water meteen rustig aan het meel toevoegen.
    Het deeg moet nu soepel zijn en niet nat aanvoelen.
    Eventueel wat water voorzichtig bijdoen. De ene meelsoort heeft meer water nodig dan de anderen.
    Na 5 minuten kneden de kom liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg is nu klaar om in de vorm of als bol op de plaat afgebakken te worden.
    Ik laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat ik het in de oven afbak.

    In de oven afbakken in ongeveer 45 minuten.
    Na 40 minuten het brood bestrijken met melk voor een glanzend effect, hierna nog 5 minuten verder bakken.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog
    MUESLIBROOD



    Lekker broodje ook als bol te bakken.
    Kant en klare muesli kun je gebruiken of zelf de samenstelling maken.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • bakblik of kleine bakvorm
  • maatbeker 175 ml warm water
  • kommetje voor gist op te lossen
  • kommetje voor muesli en zeef
  • 6 gram zout
  • 10 ml olijfolie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 4 ons wit meel
  • 2 ons meusli (zonnatura)
    of 50 gram havervlokkem 50 gram krenten, 50 gram
    gedroogde appeltjes en 50 gram noten
  • 8 gram droge gist
  • 1 ei (opgeklopt)

    Aan de slag:

    De muesli in warm water gedurende 5 minuten laten weken en daarna in een zeef laten uitlekken.
    Meet 175 ml warm water af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 8 gram gist en ongeveer 1 dl warm water met een schepje suiker.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine 4 ons wit meel doen. In het midden een kommetje maken en hierin 10 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van het water meteen rustig aan het meel toevoegen.
    De muesli of zelfgemaakte mix goed door het deeg meekneden.
    Na 5 minuten kneden de kom liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg is nu klaar om in de vorm of als bol op de plaat afgebakken te worden.
    Ik laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat ik het in de oven afbak.
    Voor de garnering op het brood of bol wat muesli doen. Klop dat een ei op en betrijk het brood daarmee. Rol het deeg door de muesli en bestrijk nogmaals met opgeklopt eiwit. Zo blijven de muesli goed op het deeg zitten.

    In de oven afbakken in ongeveer 45 minuten.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog

    STOKBROOD

    Stokbrood is niet anders dan een gewoon broodrecept.
    Je hebt alleen een kwart nodig van het recept en je bakt het af in een stokbroodvorm of gewoon los op de plaat.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • keukenmachine met deeghaak
  • weegschaal die grammen weegt
  • bakblik of stokbroodvorm
  • maatbeker 90 ml warm water
  • kommetje voor gist op te lossen
  • kommetje voor muesli en zeef
  • 3 gram zout
  • 5 ml olijfolie/arachide olie
  • 1 schepje suiker
  • plastic folie

    Boodschappen in huis halen:


  • 2 ons meel naar keuze
  • 4 gram droge gist

    Aan de slag:

    Meet 90 ml warm water af in de maatbeker.
    Doe in het kommetje 4 gram gist en voeg het warm water met een schepje suiker toe.
    Laat de gist goed oplossen, dit duurt ongeveer 10 minuten.

    In de kom van de keukenmachine 2 ons meel doen. In het midden een kommetje maken en hierin 5 ml olijfolie doen. Aan de buitenrand van het meel het zout voorzichtig verdelen. Het is de bedoeling dat de gist zo laat mogelijk met het zout in aanraking komt.

    Nu de opgeloste gist toevoegen en met de deeghaak rustig de machine het meel laten kneden. De rest van het water meteen rustig aan het meel toevoegen.
    De muesli of zelfgemaakte mix goed door het deeg meekneden.
    Na 5 minuten kneden de kom liefst op een warme plek wegzetten afgedekt met plastic folie.

    Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in hoeveelheid.
    Nu nog een keer gedurende een minuut het deeg kneden.

    Nog een keer de kom wegzetten om het deeg opnieuw te laten rijzen gedurende een half uur.
    De oven nu aanzetten op 175 graden.

    Het deeg uitrollen tot een lange staaf en op de stokbroodvorm leggen of op de plaat.

    Laat het deeg altijd in de vorm nog eerst wat rijzen voordat het in de oven afbakken wordt.

    Tip: je kunt het stokbrood natuurlijk altijd leuk garneren met zaden, pitten, etc.
    Klop dat een ei op en betrijk het stokbrood daarmee. Rol het deeg door de garneringen bestrijk nogmaals met opgeklopt eiwit. Zo blijven de garnering goed op het deeg zitten.

    In de oven afbakken in ongeveer 30 minuten.
    Zodra het brood hol klinkt, controleren door er met een mes op te kloppen, dan is het brood gaar.

    Op een rooster af laten koelen en dan pas aansnijden.
    Omhoog


    [ terug... ]Omhoog


  • Maak vrienden

    Twitter

    Weet wat je eet

    100% Pure Wagyu

    Gratis website maken


    Copyright 2002-2019