» H O L L A N D S E - P O T

Wat is dit?

Maak je keus uit de volgende recepten:

  • erwtensoep
  • zuurkoolschotel
  • boerenkool
  • hutspot
  • stampot rauwe andijvie

    ERWTENSOEP

    Lekkere soep voor de koude winterdagen.
    De soep heeft wel even de tijd nodig: ongeveer 3 uur.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • grote soeppan
  • staafmixer
  • snijplank met groentemes en vleesmes
  • 2 grote aardappels
  • 2 vlees bouillonblokjes
  • peper uit de molen, zout


    Boodschappen in huis halen:


  • 500 gram spiterwten
  • 300 gram varkensfricandeau (of 3 karbonades)
  • 250 gram zuurkoolspek (gerookt/gezouten spek)
  • 2 rookworsten
  • 1 hele knolselderij
  • 3 preien
  • roggebrood
  • 2 ons katenspek
  • verse krulpeterselie (4 eetlepel)

    Aan de slag:

    In de pan 3 liter water opzetten. De splitwerwten schoonspoelen en in de pan doen. De varkensfricandeau en spek erbij doen. Dit 1 1/2 uur laten koken.
    De prei schoonmaken en in ringen snijden, de knolselderij schillen en in kleine blokjes snijden.
    Prei en knolselderij aan de soep toevoegen en nog ruim een 1/2 uur laten koken.
    De aardappels schillen en in blokjes snijden en samen met de rookworsten aan de soep toevoegen.
    Het geheel weer ruim een half uur laten koken.
    Het spek, fricandeau en rookworst uit de pan halen.
    Met de staafmixer de soep pureren.
    Het vlees en worsten in stukjes snijden en aan de soep toevoegen.
    De bouillonblokjes verkruimelen boven de soep en goed doorroeren. De soep verder op smaak brengen met zout en versgemalen peper. De soep nog even goed doorkoken.
    De peterselie fijnsnijden en vlak voor het opdienen aan de soep toevoegen.

    Lekker met roggebrood en katenspek.
    Omhoog

    ZUURKOOLSCHOTEL

    Best wel even een klusje dit gerecht maar het resultaat mag er zijn.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • pan om aardappels te koken
  • pan om zuurkool te koken
  • pan om spekjes in uit te bakken
  • ovenschotel (4 personen)
  • peper uit de molen, zout
  • wat melk (om aardappelpuree te maken)
  • olijfolie (scheutje)
  • wat margarine (voor de aardappelpuree)
  • nootmuskaat rasp

    Boodschappen in huis halen:


  • aardappels voor 4 personen
  • pakje zuurkool
  • gerookte spekreepjes (1 bakje)
  • 1 rookworst
  • 1 grote tomaat
  • geraspte kaas (zakje 150 gram)

    Aan de slag:

    Kook de aardappels gaar en stamp ze tot puree met melk, wat margarine, peper en nootmuskaat.

    Kook de zuurkool gaar samen met de rookworst.
    Bak de spekjes in wat olijfolie knapperig.
    Snijdt de tomaat in dunne schijfjes.
    Snijdt de rookworst in dunne schijfjes.

    Vet de ovenschotel in en leg er een een derde van de aardappelpuree in, daarop de helft van de zuurkool met de helft van de spekjes en hier de helft van de rookworst plakjes. Hierover weer een derde van de aardappelpuree, de rest van de zuurkool, spekjes en rookworst, afdekken met de rest van de aardappelpuree.
    Hierover de tomatenplakjes mooi verdelen en de geraspte kaas als laatste hieroverheen strooien.

    Zet de schotel in een voorverwarmde oven voor een half uur op 200 graden. Zorg dat de kaas niet te bruin wordt, dek eventueel met aluminiumfolie af.
    Omhoog

    BOERENKOOL

    Ik neem altijd maar aan dat iedereen weet hoe boerenkool klaargemaakt wordt. Echter een recent gesprek in de supermarkt deed me besluiten mijn recept toch maar op deze site te plaatsen.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • pan om aardappels te koken
  • pan om boerenkool te koken
  • pan om spekjes in uit te bakken
  • snijplank en groentemes (verse boerenkool)
  • peper uit de molen, zout
  • stamper
  • mosterd
  • restje jus

    Boodschappen in huis halen:


  • aardappels 4 of 5 ons per persoon
  • boerenkool vers 4 ons per persoon of 2 ons voorgesneden
  • gerookte spekreepjes 1/2 ons per persoon
  • rookworst kleine helft of een derde per persoon

    Aan de slag:

    Verse boerenkool van de nerf ontdoen en in kleine stukjes snijden. Boerenkool opzetten met laag water en wat zout.
    De rookworst bovenop de boerenkool meekoken.
    De aardappels schillen en in een laag water koken met wat zout. Alles ongeveer 20 minuten koken.
    De spekjes in tussentijd in een pannetje in principe zonder vet bruin en knapperig bakken.

    De boerenkool na kooktijd goed afgieten,zodat al het kookvocht weg is. De aardappels afgieten en met de stamper fijnstampen. De boerenkool toevoegen en goed door de aardappelpuree stampen. De uitgebakken spekjes en wat versgemalen peper door de stampot stampen.
    De rookworst in gelijke delen snijden en bovenop de boerenkool serveren.
    Opdienen met jus en mosterd.

    Tip: ook picallilly met uitjes is lekker erbij.
    Omhoog

    HUTSPOT

    Voor 4 personen:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • Grote pan
  • snijplank en groentemes
  • peper uit de molen, zout
  • stamper
  • wat margarine (voor de aardappelpuree)
  • restje jus

    Boodschappen in huis halen:


  • 1 1/2 kilo aardappels
  • 1 kilo winterwortels
  • 4 ons uien
  • 1 pond klapstuk

    Aan de slag:

    De klapstuk in wat water in de pan met wat zout ongeveer een uur koken. Het lastige van hutspot is dat je snel teveel kookvocht hebt.
    De uien scheiden ook nog vocht af, aardappels daarentegen nemen weer veel vocht op.
    De winterwortels fijn schillen en in dunne stukjes snijden.
    De uien schoonmaken en in kleine stukje snijden.
    De winterwortels en uien hebben wat langer kooktijd nodig dan aardappels. Voeg daarom eerst wortels en uien aan de klapstuk toe en kook dit eerst gedurende 15 minuten.
    De aardappels vlak voor gebruik schillen en in klein gesneden stukje en bij de rest in de pan doen.
    Alles nu nog een half uur laten koken.

    Giet het kookvocht goed af (anders wordt de stampot te nat) en haal het vlees uit de pan.
    Het vlees in kleine stukjes snijden en weer aan de stampot toevoegen. Wat margarine en versgemalen peper toevoegen en de alles goed door elkaar stampen. Eventueel wat zout toevoegen naar smaak.

    Serveren met jus.
    Omhoog

    STAMPOT RAUWE ANDIJVIE

    Voor 4 personen:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • Grote pan
  • koekenpan
  • snijplank en groentemes
  • vergiet
  • peper uit de molen, zout
  • nootmuskaat (vers geraspt)
  • stamper
  • wat margarine (voor de aardappelpuree)
  • 1/2 kopje melk
  • restje jus

    Boodschappen in huis halen:


  • aardappels 4 of 5 ons per persoon
  • 6 ons verse andijvie (1 1/2 ons per persoon)
  • 1 ons spekjes

    Aan de slag:
    De aardappels schillen en gaar koken.
    Met wat melk en de margarine aardappelpuree maken.
    Terwijl de aardappels gaar koken de andijvie en spekjes klaar maken.
    De andijvie ontdoen van het "kontje" en verder in hele dunne reepjes snijden. In het vergiet de andijvie schoonspoelen en uit laten lekken.
    De spekjes in een koekenpann zachtjes in het eigen vet uitbakken.

    Aan de aardappelpuree de andijvie en spekjes toevoegen.
    Versgemalen peper, versgeraspte nootmuskaat en eventueel nog wat zout toevoegen aan de puree.
    Alles goed doorstampen.

    Serveren met een gehaktbal of slavink en de jus daarvan.

    Tip: lekker met wat mosterd erbij!
    Omhoog


    [ terug... ]Omhoog


  • Maak vrienden

    Twitter

    Weet wat je eet

    100% Pure Wagyu

    Gratis website maken


    Copyright 2002-2019