» V L E E S - G E R E C H T E N

Wat is dit?


Maak je keus uit de volgende recepten:

  • Limburgs stoofvlees
  • varkenshaas in boursin - saus
  • runderstoofvlees met Indiaas tintje
  • gevulde ribkarbonade
  • ragoutbakje met reebiefstuk en cranberriesaus
  • gebraden rosbief met pepersaus
  • ribeyerollade met kruiden
  • varkenshaas en paddestoelensaus

    LIMBURGS STOOFVLEES

    Dit recept kreeg ik toegestuurd van Josť de Lange.
    Het wordt ook wel Maastrichts zuurvlees genoemd.
    Als je 's avonds het vlees wilt eten, bereid dan in de ochtend het vlees. Wil je 's middags het vlees eten, bereid het vlees dan in de avond ervoor en laat het een nachtje in de azijn en water staan.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • braadpan met dikke bodem
  • snijplank en groentemesje
  • braadolie
  • zout en peper uit de pepermolen
  • kruidnagelpoeder
  • 2 laurierblaadjes

    Boodschappen in huis halen:

  • 1 pond stoofvlees
  • 1 grote ui
  • azijn (1/2 liter)
  • appelstroop (3 eetlepels)
  • ontbijtkoek (5 plakken)

    Aan de slag:

    Bestrooi het vlees met peper, zout en kruidnagel.
    Leg de runderlappen in een kom met de azijn, water, grof gesnipperde ui en laurierblaadjes, zodat de runderlappen zijn ondergedompeld.
    Als je meer of minder vlees neemt; de verhouding azijn/water moet 1/1 zijn. Zet het vlees koel weg.

    3 uur voor etenstijd:
    Laat het vlees uitlekken in een vergiet, vang de ui en het laurierblad ook op. Laat het vlees even rusten/uitlekken (30 min)
    Zet boter op in een stoofpan met dikke bodem.
    Braad het vlees even goed aan op hoog vuur aan beide kanten en daarna de uien. Voeg alles samen en voeg laurierblad toe.
    Zet het vuur lager en laat het vlees/uien langzaam stoven op een laag pitje of op een vlamverdeler. Na 45 minuten voeg je de stroop en de ontbijtkoek toe.
    Op een laag vuur nog minimaal een uur laten stoven.
    Draai het vlees regelmatig en roer ook de stroop en de ontbijtkoek goed door het bakvocht. Als er te weinig vocht in de pan dreigt te koken voeg dan steeds een beetje warm water toe.
    Het vlees behoort heel mals te zijn (bijna uit elkaar te vallen) en de saus is heerlijk zoet. Lekker met aardappelpuree of patat en Hollandse groente (spruiten, rode kool, witlof).
    Omhoog


    VARKENSHAAS MET CHAMPIGNONS IN BOURSIN-SAUS

    Een makkelijk recept voor 2 personen, in 20 minuten klaar en altijd lekker.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • braadpan ruim voor vlees en champignons
  • snijplank en vleesmes
  • stukje bak en braad en olijfolie (half om half)
  • zout en peper uit de pepermolen

    Boodschappen in huis halen:

  • 3 ons varkenshaas
  • doosje champignons (of grotchampignons, erg lekker)
  • boursin-cuisine

    Aan de slag:

    Wrijf het vlees in met zout en versgemalen peper.
    Verhit de olijfolie en bak en braad in de braadpan.
    Bak het vlees in ongeveer 15 minuten rondom bruin (binnenin mag nog rose zijn).
    Maak in de tussentijd de champignons schoon en snijdt ze in vieren.
    Haal het vlees uit de pan en voeg de champignons in het hete vet.
    Snijdt de varkenshaas in kleine stukjes (2 bij 2cm) en voeg ze bij de champignons.
    Gedurende een minuut samen doorbakken en dan een half bakje boursin toevoegen. Alles nog een minuut doorbakken en je hebt een heerlijk gerecht.

    Serveren met aardappeltjes (gebakken, puree of naturel) en verse sla en/of groente.
    Omhoog

    RUNDERSTOOFVLEES MET INDIAAS TINTJE

    Eigenlijk is dit een soort goulash, met alleen uien.
    Door de kerrie en de cardamon zaden krijgt het een Indiaas tintje. Wanneer je curry poeder gebruikt, ga dan na of deze heet is of niet. Dit kan je gerecht nl te heet maken voor bijvoorbeeld kinderen.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • braadpan ruim voor vlees
  • snijplank en vleesmes
  • wat olijfolie
  • zout,peper uit de pepermolen
  • kerrie of curry poeder (1 flinke theelepel)
  • kruidnagels (2 stuks)
  • 2 laurierbladen
  • 1 runderbouillonblokje (voor 1/2 liter bouillon)

    Boodschappen in huis halen:


  • 1 pond mager rundvlees
  • 2 grote (rode) uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 cardamon zaden
  • 1 kleine spaanse peper

    Aan de slag:

    Snijdt het vlees in mooie dunne reepjes.
    Verhit de olijfolie en bak het vlees mooi bruin, voeg dan het zout, peper en kerrie poeder toe. Bak even kort mee.
    Snijdt de uien in lange repen en hak de knoflook fijn. De peper in dunner reepjes snijden (kijk uit voor de zaden, verwijder deze en zorg dat je ze niet teveel met je vingers aanraakt!)
    Haal het vlees uit de pan, voeg eventueel nog wat olijfolie toe en bak de uien, knoflook en peper samen mooi bruin.
    Het vlees toevoegen, een half liter vleesbouillon erbij.
    De kruidnagels, laurierbladen en cardamon zaden toevoegen en het geheel 2 later sudderen op een zacht vuur.

    Haal de losse kruiden uit de pan en voeg wat bindmiddel toe om het geheel wat te binden. Proef of de saus goed van smaak is en voeg eventueel nog wat kerrie of zout toe. Wil je verdunnen, dan wat water toevoegen.

    Opdienen met rijst of aardappelpuree.
    Omhoog

    GEVULDE RIBKARBONADE

    Gebruik niet al te dunne karbonades omdat je ze open moet snijden om te vullen en dit heel lastig is wanneer de karbonades dun zijn. Voor 4 personen:

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • braadpan ruim voor vlees
  • snijplank en zeer scherp (vlees)mes
  • wat olijfolie
  • zout,peper uit de pepermolen
  • paneermeel
  • coctailprikkers

    Boodschappen in huis halen:


  • 4 ribkarbonades
  • 1 ons beenham
  • 1 klein rood uitje
  • 1/2 bakje grotchampignons
  • krulpeterselie (2 eetlepels)

    Aan de slag:

    Snijdt de karbonades op de ronde kant open over een lengte van ongeveer 4 centimer. Snijdt met een scherp vleesmes de karbonade helemaal door tot aan het bot en probeer de karbonade helemaal door midden te snijden zonder de randjes verder open te snijden. Houdt je een hand op de karbonade en probeer het mes te leiden zodat je de karbonade niet in het midden open snijdt ofzo.

    Snijdt het uitje, champignons en peterselie heel fijn. De beenham in kleine reepjes snijden.
    Verhit wat olie in de pan en bak de groentemix gedurende 5 minuten zachtjes aan. Voeg de ham toe. Maak op smaak met versgemalen peper en zout. Voeg de paneermeel toe om het geheel wat te binden. Eventueel wat olijfolie toevoegen wanneer de groentemix wat te droog is geworden

    Verdeel de groentemix in 4 gelijke delen en vul de karbonades met de mix en verdeel de mix in de karbonade.
    Sluit met de contailprikker het vlees.

    Braadt de gevulde karbonades snel bruin en serveer met groente en aardappeltjes.
    Omhoog

    RAGOUTBAKJE MET REEBIESTUK EN CRANBERRIESAUS

    Dit recept is voor 4 personen.Indien voor je voor meer personen nodig hebt, de ingredienten vermeerderen naar rato.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • pan om de ragout in te maken
  • snijplank met vleesmes
  • weegschaal
  • peper uit de molen, zout
  • braadpan om de biefstuk te braden
  • pannetje voor de cranberriesaus
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 1 runderbouillonblokje
  • wat boter om biefstukjes te braden

    Boodschappen in huis halen (voor 4 personen):


  • 4 ragoutbakjes
  • 3 ons reebiefstuk (75 gram per persoon)
  • zakje cranberries
  • 1 ons suiker
  • 1 dl slagroom
  • citroen (1 lepel sap)

    Aan de slag:

    Voor de cranberriesaus: de cranberries afspoelen en in een pannetje doen en met een klein beetje water aan de kook brengen. De suiker toevoegen en zachtjes laten koken tot de bessen zachtgekookt zijn. Proef of er eventueel nog wat suiker bij moet (is erg individueel).

    Braadt de reebiefstukjes, in hete boter, in ongeveer 5 minuten mooi bruin.
    Bestrooi tijdens het bakken met zout en vers gemalen peper.
    Snijdt ze in mooie kleine stukjes.
    Het bakvet gebruiken voor de ragout.

    Maak de ragout als volgt: maak van 1 bouillonblokje en een half liter heet water de bouillon.
    Smelt in de pan de boter en zeef hier de bloem boven. Goed blijven roeren en voeg het bakvet van de biefstukjes toe. Roer totdat de boter en bloem bruin zien. Voeg de bouillon langzaam toe en laat de ragout 5 minuten zachtjes doorkoken.
    Maak op smaak met wat citroensap en zout en eventueel met wat versgemalen peper.
    Omhoog

    GEBRADEN ROSBIEF MET PEPERSAUS

    Koop bij de slager een mooi rosbief, neem ongeveer 1 1/2 ons per persoon. Vraag aan de slager hoe lang de rosbief in de oven moet.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • overschaal voor de rosbief
  • pan om rosbief aan te braden
  • pan voor de pepersaus
  • weegschaal
  • peper uit de molen, zout
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 1 runderbouillonblokje
  • wat boter of olijfolie om rosbief te braden

    Boodschappen in huis halen (voor 4 personen):


  • rosbief 1 1/2 ons per persoon
  • potje verse pepers
  • 1/4 dl slagroom
  • citroen (1 lepel sap)

    Aan de slag:

    Zorg dat de rosbief op kamertemperatuur is voordat je hem braden gaat. Zet de oven op 180 graden (of zoals de slager aanbeveelt) alvast op voorverwarmen.
    Het vlees in hete olijfolie of boter rondom mooi aanbraden.
    Het vlees moet snel rondom gebraadt worden.
    Daarna pas het vlees met peper en zout flink insmeren en daarna in de over om verder te garen.
    De groter de biefstuk, de langer het duurt.
    Het vlees moet natuurlijk wel mooi rood blijven.

    In de tussentijd de pepersaus klaarmaken.
    Voor een halve liter saus: laat de boter smelten, zeef de bloem erboven en roer goed door, mag iets bruin worden.
    De bouillon eraan toevoegen en goed blijven roeren zodat er een gladde saus ontstaat.
    Ongeveer 5 minuten zachtjes laten doorkoken. Voeg de room toe en het potje verse pepers, inclusief het nat uit het potje. Proeven of de pepersaus peperig genoeg is!!

    De rosbief laten afkoelen (indien gewenst) en in mooie plakken snijden. Opdienen met de pepersaus.

    Lekker met haricot verts en aardappelkroketjes
    Omhoog

    RIBEYEROLLADE MET KRUIDEN

    Reken op 2 ons vlees per persoon, dus koop voor 4 personen een ribeye stuk van 8 ons.
    Het vlees wordt in de lengte gesneden en doorgesneden tot er een grote lap ontstaat. Voorzichtig snijden dus!!

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • ruime overschaal voor de ribeye
  • pan om ribeye aan te braden
  • snijplank met goed scherp vleesmes
  • snijplank rm groentemes om kruiden fijn te snijden
  • peper uit de molen, zout
  • 1 ons boter of 1/2 boter 1/2 olijfolie

    Boodschappen in huis halen (voor 4 personen):


  • ribeye aan een stuk
  • pond kersentomaatjes
  • kleine uitjes, sjalotjes 12 stuks
  • 2 teentjes knoflook
  • kruiden: peterselie, tijm, salie (3 eetlepels)
  • gedroogde zontomaten
  • slagerstouw voor rollade te maken

    Aan de slag:

    Het stuk vlees snijden zodat er een lap vlees ontstaat.
    De kruiden, zongedroogde tomaten en knoflook fijnsnijden en goed mixen. Wat peterselie achter houden voor het garneren.
    Dit over de lap vlees verdelen. Het vlees oprollen en als een rollade inpakken met het slagerstouw.
    Zorg dat de ribeye op kamertemperatuur is voordat je hem braden gaat. Zet de oven op 180 graden (of zoals de slager aanbeveelt) alvast op voorverwarmen.
    Het vlees in hete olijfolie of boter rondom mooi aanbraden.
    Het vlees moet snel rondom gebraadt worden.
    Daarna pas het vlees met peper en zout flink insmeren en daarna in de over om verder te garen.
    Hoe meer vlees, de langer het duurt.

    De tomaatjes en sjalotjes het in de oven meebakken (dit het laatste half uur).
    Laat het vlees wat afkoelen en snijdt het dan in mooie plakken. Serveer de tomaatjes en sjalotjes erbij en garneer met fijngesneden peterselie voor het opdienen.

    Lekker met rozetjes gemaakt van aardappelpuree.
    Omhoog

    VARKENSHAAS MET PADDESTOELENSAUS

    Neem voor ieder persoon een niet al te grote varkenshaas.
    De saus kan ruim van te voren klaargemaakt worden.
    Voor 4 personen.

    Wat heb je nodig in de keuken:

  • pan voor de saus te maken met pollepel
  • zeef
  • pan om de varkenshaas te braden
  • snijplank met goed scherp vleesmes
  • snijplank rm groentemes om kruiden fijn te snijden
  • peper uit de molen, zout
  • boter of olijfolie om de varkenshaas in te braden

    Boodschappen in huis halen (voor 4 personen):


  • 4 kleine varkenshaasjes
  • pond mix van catharellen, kanstanje champignons, etc
  • 125 ml creme fraiche of room
  • 2 chalotjes
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 kipbouillonblokje (1/2 liter bouillon)
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • peterselie voor garnering
  • citroen (sap ongeveer 1 lepel)

    Aan de slag:

    Maak de paddestoelen schoon en snijdt ze in mooie reepjes.
    Maak de uitjes en knoflook schoon en hak ze in hele kleine stukjes. Verhit de boter en bak hierin op een hoog vuur gedurende 5 minuten de paddestoelen, uitjes en knoflook.
    Haal daarna de het paddestoelenmengsel uit de pan en voeg de bloem (gezeefd) bij de boter. Roer dit goed door en voeg daarna de bouillon langzaam toe onder voortdurend roeren.
    Laat de saus ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
    De creme fraiche of room toevoegen en goed doorroeren.
    Wat citroensap erbij doen en op smaak maken met zout en vergemalen peper. De paddestoelen toevoegen.

    De varkenshaasjes insmeren met zout en peper en gedurende 15 minuten mooi bruin bakken.
    Voor het opdienen de haasjes in plakken snijden en op de borden mooi neerleggen, de paddestoelensaus eroverheen doen en garneren met fijngehakte peterselie.
    Omhoog





    [ terug... ]Omhoog


  • Maak vrienden

    Twitter

    Weet wat je eet

    100% Pure Wagyu

    Gratis website maken


    Copyright 2002-2019